Bütschlihaus

Bütschlihaus Langenthal (BE)2016

next project previous project
Babl Bü Tschli 43

Recon­struc­tion of a mixed hous­ing com­plex in the his­toric cen­tre of Lan­gen­thal in front of the baroque Art Muse­um, Chaufhüssli’ and the Bern­er­hof’. The large vol­ume is divid­ed into small­er por­tions and loos­ened up by a fold­ing play in the con­tour line of the roof. The final form relates to the scales of the neigh­bour build­ings. The proud façade of the Bern­er­hof’ in front of the Bütschli­haus’ need­ed a sim­i­lar expres­sive and urban vis a vis. The sim­plex and duplex apart­ments in the top are acces­si­ble by a high­er inner court­yard alley sit­u­at­ed on the sec­ond floor deliv­er­ing here a domes­tic atmos­phere more sim­i­lar to a vil­lage. The upper holes in the front façade can serve as chal­leng­ing goals for pas­sion­at­ed foot­ball players.

Bildschirmfoto 2020 10 22 um 18 10 38 Kopie
Babl Bü Tschli 02

Vorher

1 Babl Butschli 50 170509 150723

Vorher, mit Hochwasser.

1 Babl Butschli 46 170509 150816

Nach­her, mit Verkehr.

Bildschirmfoto 2020 10 22 um 18 01 37 Kopie

Schnitt

Bildschirmfoto 2020 10 22 um 18 03 12 Kopie

1. und 2OG

Babl Bü Tschli 06

Für eine feinere Pro­por­tion­ierung wech­seln die Far­ben sich immer ab, beige, rot, beige, rot usw…

Babl Bü Tschli 07

Auch in der Far­b­gasse und im Hof, beige, rot, beige, rot usw…

1 BABL BUTSCHLI 08

Das Dachoriga­mi.

Babl Bü Tschli 35

Die erhöhte Gasse.

Babl Bü Tschli 40
Babl Bü Tschli 52
Babl Bü Tschli 47

Dachstuhl beim Übergang.

Babl Bü Tschli 44

Die tanzende Dreieck­o­r­na­mente des Unter­daches verknüpfen die Ein­heit­en zu einem Band.

In Zusam­me­nar­beit mit dem Büro Ducksch Anlik­er – Aus­führung und Bauherr.

Babl Bü Tschli 43

Recon­struc­tion of a mixed hous­ing com­plex in the his­toric cen­tre of Lan­gen­thal in front of the baroque Art Muse­um, Chaufhüssli’ and the Bern­er­hof’. The large vol­ume is divid­ed into small­er por­tions and loos­ened up by a fold­ing play in the con­tour line of the roof. The final form relates to the scales of the neigh­bour build­ings. The proud façade of the Bern­er­hof’ in front of the Bütschli­haus’ need­ed a sim­i­lar expres­sive and urban vis a vis. The sim­plex and duplex apart­ments in the top are acces­si­ble by a high­er inner court­yard alley sit­u­at­ed on the sec­ond floor deliv­er­ing here a domes­tic atmos­phere more sim­i­lar to a vil­lage. The upper holes in the front façade can serve as chal­leng­ing goals for pas­sion­at­ed foot­ball players.

Bildschirmfoto 2020 10 22 um 18 10 38 Kopie
Babl Bü Tschli 02
1 Babl Butschli 50 170509 150723
1 Babl Butschli 46 170509 150816
Bildschirmfoto 2020 10 22 um 18 01 37 Kopie
Bildschirmfoto 2020 10 22 um 18 03 12 Kopie
Babl Bü Tschli 06
Babl Bü Tschli 07
1 BABL BUTSCHLI 08
Babl Bü Tschli 35
Babl Bü Tschli 40
Babl Bü Tschli 52
Babl Bü Tschli 47
Babl Bü Tschli 44

In Zusam­me­nar­beit mit dem Büro Ducksch Anlik­er – Aus­führung und Bauherr.